hello család

Vonjuk be a gyerekeket a házimunkába

Minden szülő szembesül előbb-utóbb, a gyermek és házimunka kérdéskörrel. Hagyjuk a gyereket gyereknek lenni? Vagy vonjuk be a házimunkába? Kizárja egyáltalán a kettő egymást?

Okosan szervezve egyáltalán nem. Sőt!

Számtalan előnnyel jár, ha már egészen fiatalon bevonjuk a kicsiket, majd a nagyobbakat is a házimunkába, persze csak úgy, hogy mindegyik a korának és képességeinek megfelelő feladatokat végezze.

De vajon mik ezek az előnyök?

Házimunkával fejlődnek egy gyerek készségei
Az, ha a gyerekek házimunkát végeznek mindenféleképpen előnyös számukra. Persze, ők ezt nem így élik meg, ennek ellenére mégis igaz, hogy olyan életkészségekkel gazdagodnak a gyerekek, amik egész életükben a javukra válnak. Otthonteremtés, takarítás, főzés, vásárlás, költségek – csak néhány példa arra, amit tőlünk tanulhatnak meg, és ami a felnőtt életükben fontos és hasznos tudás lesz.

A gyerekek imádják lemásolni szüleiket, és szeretnek tanulni. Csak mi tesszük házimunkává a házimunkát! Egy kis odafigyeléssel és rendszerrel azonban könnyen megoldhatjuk, hogy gyerekeink természetesnek vegyék a koruknak megfelelő feladatokat.

Megtanulják, mi az a felelősség
Azzal, ha a gyerekekre feladatot bízunk, arra tanítjuk őket, hogy felelősséget vállaljanak. Ha egy növényt gondoznak, ha odafigyelnek a szobájukra, a játékaikra, ha az ő dolguk, hogy rendet tegyenek maguk után, azzal megtanulhatják, hogyan kell felelősséget vállalniuk a későbbi életükben. Bevonhatjuk őket a vásárlásba is, tudatosan figyelve arra, hogy ne csak vásárolgatni akarjanak, hanem a pénz értékével is tisztában legyenek.

Tiszteletet tanulnak
Sok szülő hajlamos arra várni, hogy a gyerekek elaludjanak vagy elmenjenek otthonról, és akkor állnak neki a házimunkának. Ez olykor praktikus, mert ha nincs otthon, láb alatt senki, jobban lehet haladni. Így azonban a gyerekek nem látják, mennyi munka, mennyi energia egy otthon tisztán, rendezetten tartása. Csupán a készt látják, és tényként kezelik, ez pedig hiba. A gyerekeknek tisztelniük kell a befektetett munkát, a házat, az új holmijaikat is, amit korábban nagy örömmel vásároltunk az üzletközpontban. Fontos őket is bevonni a munkába. Ha a gyerekek látják, hogy mekkora munkával jár az otthon működtetése, akkor lassan megtanulják tisztelni a rendet maguk körül.

Sikerélményt szerezhetnek, büszkék lehetnek magukra
A gyerekek szeretnek büszkék lenni az elért eredményeinkre – gondoljunk csak arra, mikor versenyben nyernek, vagy amikor új készséget tanulnak, mint például kerékpározni. A ház körüli segítségnyújtás valójában elősegítheti a büszkeség érzését a mindennapokban, és ha dicséretet is kapnak a segítségért, még többet akarnak tenni. Boldogok lesznek, ha hozzájárulhatnak a ház körüli munkákhoz, és nem csak szemlélők lehetnek.

Függetlenségre nevel
Bár természetes, hogy a gyerekek a szüleikre támaszkodnak, ahogy nőnek, egyre nagyobb lesz az igényük az önállóságra. Segítségükre lesz fiatal felnőttként, ha gyerekkorban megtanulják, hogyan kell ellátniuk a háztartást, hogyan készítsenek el néhány egyszerű ételt, vagy hogyan tartsanak rendet maguk körül.

Természetesen a házimunkák kiosztásánál figyelnünk kell arra, hogy csakis az életkoruknak megfelelő feladatokat bízzunk a gyerekekre, hogy az sikerélmény, és ne kudarc legyen. Emellett lényeges szempont az is, hogy a kiszabott munkavégzést hogyan reagáljuk le. A jól végzett munka dicséretet, míg a hiányos vagy el nem végzett munka vonjon szankciókat maga után.

Házimunka a gyereknek? Igen, mindenképp! Ügyesen, kis trükkökkel, játéknak beállítva már a legkisebbeket is bevonhatjuk, és elérhetjük, hogy öröm legyen a közös házimunka.