hello egészség

A téli szezon elengedhetetlen részei a vitaminok

Testünk egészsége érdekében minden egyes nap oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Ügyelnünk kell a megfelelő tápanyagok, makrók és vitaminok bevitelére. Ilyenkor télen különösen fontos ez, hiszen a téli hónapok, a hideg, a sötét, a napfény hiánya még inkább igénybe veszik a szervezetünket. A vitaminokra, amelyek a szervezetünk védekezőképességét erősítik ilyenkor az átlagosnál is nagyobb szükség van, hiszen a szervezetünk sokkal védtelenebb. A betegségek elkerülése érdekében szükséges tehát vitaminok, étrendkiegészítők fogyasztása.

Összegyűjtöttük azokat, amelyeket ebben az időszakban semmiképpen nem szabad kihagyni az étrendből.

D-vitamin

A megfelelő étrend és testmozgás fenntartása ebben az időszakban nehéz, hiszen szívesebben kuckózunk be a meleg szobába, és kényeztetjük el magunkat valamilyen ropogtatnivalóval. Az, hogy ilyenkor is fittek és egészségesek maradjunk, a mi felelősségünk. Ehhez szükséges öt alapvető étrend-kiegészítő, amik erősítik az immunrendszerünket. Az első ezek közül a D-vitamin.

A D-vitamin a legfontosabb kiegészítő minden téli szezonban. A rövidebb napok miatt kevesebb a napfény, így testünk sokkal kevesebb D-vitamint tud termelni. Nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, hiánya az izomgyengeség, a fáradtság tüneteit okozhatja. Bár valamennyi D-vitamint az ételekből is pótolni tud a szervezet, a megfelelő mennyiség beviteléhez mindenképpen szükséges az étrendkiegészítők használata, ezeket megtalálod a bevásárlóközpontokban bármelyik drogériában, patikában vagy herbáriában.

C-vitamin

A C-vitamin fontos védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Számtalan fronton számíthatunk rá, a mindennapos bevitele például csökkenti a megfázás tüneteinek súlyosságát és lerövidíti a betegség időtartamát. Éppen ezért az elegendő mennyiségű C-vitamin bevitele különösen fontos télen.
A C-vitamint a szervezetünk nem termeli, mint a D-vitamint, és nem is tárolódik el a szervezetben, ezért mindenképpen érdemes naponta fogyasztani. Szerencsére számtalan ételben megtalálható, így egyáltalán nem nehéz a napi mennyiséget a szervezetünkbe juttatni.

Cink

A cink is azok közé az ásványi anyagok közé tartozik, amelyek fogyasztása bár kis mennyiségben (napi 40 mg), de erősen ajánlott a téli hónapokban. Szerepe van a megfázás időtartamának és súlyosságának csökkentésében, segíti a sebgyógyulást. A nyugodt alvásban is segítségünkre lehet. A jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő anyag az étrendbe étrendkiegészítőkkel vagy magokkal, diófélékkel, de akár csirkehús fogyasztásával is könnyen beilleszthető.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsav az egyik alapvető kiegészítő egész évben, hiszen különösen jó hatással van az ízületek egészségére és az agyi funkciókra, a koncentrációra, de télen különösen érdemes fogyasztani. Az Omega-3 óriási előnyöket kínál az emberi test számára, például segít az egészséges pajzsmirigy fenntartásában, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Remek gyulladásgátló, immunerősítő, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát, és csodás módon felpörget, ha már teljesen belefásultál a télbe. Fogyasztásával talán még egy kis vásárolgatásra, butiklátogatásra is lesz energiád és kedved.