hello egészség

Télen sem kell elpuhulni – szuper ötletek otthoni testmozgáshoz

Ahhoz, hogy egészségesek, aktívak, fittek és erősek legyünk, fontos a rendszeres mozgás. Sokan futnak, kerékpároznak vagy edzőterembe járnak, ahol szakember felügyelete mellett, gépeken végzik el a testedzést. Télen azonban nem mindenki szeret a hidegben futni, kerékpározni, és a jelenlegi élethelyzetben az edzőtermek sem jelentenek megoldást – a mozgásról azonban így sem kell lemondani.

Számtalan lehetőség van arra, hogy a saját otthonunkban mozogjunk. Mindössze kitartónak kell lennünk, hiszen otthon mozogni nehezebb, mint mikor edzéstervvel, edző segítségével edzeni megyünk, de egyáltalán nem lehetetlen rávenni maguk, és beiktatni a mindennapokba.

Hogy a tornát reggel, este vagy nap közben végezzük, szintén csakis rajtunk múlik. A nap közbeni torna célja többnyire az átmozgatás, a reggeli inkább a felfrissítésről, míg az esti torna a feszültséglevezetésről szól.

És, hogy milyen mozgások végezhetők otthon?

Azok, akik kerékpározni szoktak, szobakerékpáron hódolhatnak szenvedélyüknek. Van lehetőség bérelni spinning kerékpárt, és akár csoportos online edzéseken részt venni, de lazább, saját tempónk szerinti szobakerékpár-edzést is be lehet iktatni a mindennapokba.

A futás szerelmeseinek is van megoldás az otthoni edzésre. Persze legegyszerűbb egy futópad vagy egy kardiógép, de ezek nélkül sem kell elkeseredni. Az interneten remek, otthon végezhető, kifejezetten futóknak összeállított gyakorlatok találhatók, de például ugrókötelezhetünk is.

Talán a felszereltség nem olyan nagy, mint egy edzőteremben, de otthon is lehet súlyzókkal edzeni, és könnyedén létre is hozhatunk néhányat, ha nincsenek: csak két tele üveg vízre van szükség. Persze, otthon a súlyzózás nem olyan izgalmas, de jó kis lejátszási listával és egy kis adag képzelőerővel megvalósítható.

Saját testsúlyunkkal is végezhetünk gyakorlatokat. Ezek a mozgásformák is igen jól átmozgatnak, mindenféle eszköz nélkül, gyorsan és látványosan formálják a testet. Gondoljunk csak a felülésekre, fekvőtámaszokra, guggolásokra és egyéb mozgásokra. Ezekhez is remek videós segítségeket találhatunk, online edzéseket is el lehet csípni, és a helyigényük sem nagy.

Aki a zenét szívesen kapcsolja a mozgáshoz, annak ajánlott a zumba vagy a hastánc, ami igazán remekül átmozgat, miközben egy jó zene is segít abban, hogy felpezsdüljön a vérünk. Temérdek videó található a videómegosztó oldalakon, csak győzzön az ember válogatni.

Aki a nyugalmasabb edzésformákat részesíti előnyben, különböző típusú jógák közül válogathat. Ezer féle létezik, a fizikai adottságunktól és az érzelmi állapotunktól függően válogathatunk. Ezt a mozgásformát bármikor csinálhatjuk otthon, semmi más nem kell hozzá, csak egy kényelmes ruha, amit bármelyik bevásárlóközpontba ellátogatva beszerezhetünk, és egy szőnyeg. Ha valaki még nem gyakorlott, érdemes egy kezdő videót megnézni, és sok egyszerű gyakorlattal kezdeni. Néhány napon belül mindenki felfedezi, mennyire jót tesz a jóga a testnek és a léleknek is.

Mindegy, melyik mozgásformát választjuk, a lényeg, hogy ne adjuk fel a napi sportot, hiszen mind az immunrendszerünknek, mind a közérzetünknek nagyon jót tesz a mindennapos testedzés. Igyekezzünk beépíteni a napi rutinba, és tegyük rendszeressé, így nem marad el. Egy kis torna, egy kis jóga, vagy pár kilométer a szobabiciklin, és a szorongásnak, depressziónak nyugodtan búcsút inthetünk.