hello
hétköznapok

Három tipp, ami segít visszaállni a munka világába hosszú home office után

A világjárvány idejére sokan kényszerültek home office-ban végezni a munkájukat. Ez kezdetben szokatlan volt, ám sokan nagyon hamar hozzászoktak ehhez a munkaformához, és meg is szerették, még azok közül is, akik gyerekek mellől dolgoztak, és nehezebb volt beosztani az idejüket és a figyelmüket.

Vannak, akik azóta visszaálltak dolgozni, mások részben otthon, részben a munkahelyükön dolgoznak és vannak olyanok is, akik eddig otthon dolgoztak, és most térnek vissza, hosszú kihagyás után.

Az otthon kialakított rutinoknak, a lassabb tempójú kezdéseknek, a forgalommentes, kötetlenebb mindennapoknak ezzel búcsút is inthetünk.

Az előző cikkünkben már kitértünk arra, mire figyeljünk oda, mit tehetünk meg azért, hogy könnyebben vissza tudjunk állni a pörgős, gyorsabb ütemű, kapkodó reggeli rutinokkal terhelt munkavégzéshez.

Most hoztunk még három kapaszkodót, ami segíthet visszaállni a munkahely taposómalmába.

Fő a fokozatosság
Van, ahol nincs rá lehetőség, de sok helyen alkalmazzák a munkahelyek, hogy nem kell azonnal teljes időben visszamenni dolgozni. Aki megteheti, próbáljon meg kezdetben csak heti 1-2 napot bejárni, így fokozatosabb lehet a visszatérés.

Reggeli rutinok megváltoztatása
A legtöbbünk a járvány óta nyugodtabb délelőtti rutinra váltott, ami takarhat akár néhány perc extra alvást, kényelmes, otthoni ruhában való munkavégzést, kávézást munka közben, sziesztát délben.
Ehhez képest gyorsabb tempóra kellett váltani az iskola-óvoda megkezdésével, a munkába való visszatérés pedig még nagyobb iramot követel meg. Éppen ezért fontos, hogy a napi rutin ennek megfelelően alakuljon, és hatékonyabban gazdálkodjunk az időnkkel.

Érdemes időben felkelni, hogy jusson idő a nap legfontosabb étkezésére, a gondolatok összeszedésére, egy rohanásmentes kávéra. A reggeli rutinba építsünk bele egy kis tornát, és pár pillanatot érdemes arra is szánni, hogy megnyugtassuk magunk. Hiszen akarva-akaratlanul izgulhatunk amiatt, hogy hosszú idő után újra közösségben, másokhoz alkalmazkodva, feszítettebb tempóban kell dolgoznunk. Ezen segíthet, ha néhány pillanatig vizualizáljuk a napunkat. Ha gondolatban átvesszük a várható tennivalókat, és elképzeljük, ahogy mindennel sikerül hatékonyan végzünk, az magabiztossággal tölthet el, ami lendületet adhat a napnak.

A reggeli rutinba és a kalkulált időbe mindenképpen bele kell számolni az utazás idejét is, hiszen már nem csak két perc lesz eljutni az íróasztalig. Akár tömegközlekedéssel, akár anélkül utazunk, mindenképpen idő, míg a munkahelyünkre érünk. A közlekedés, az ezzel járó stressz leküzdésére is beválhatnak a fentebb említett vizualizációs technikák. Ha tömegközlekedéssel utazunk, az utazás idejét igyekezzünk hasznosan eltölteni – ez lehet munkára való hangolódás, de értékes énidő is.

Kollégákkal való érintkezés, stresszkezelés
A home office egyik legnagyobb előnye vagy hátránya – ez egyénileg változó – éppen az volt, hogy nem volt kapcsolattartás a kollégákkal néhány online megbeszéléstől eltekintve. Ez volt, akinek felüdülést, másnak büntetést jelentett. Az azonban tény, hogy a munkahelyre való visszatéréssel együtt jár az is, hogy újra alkalmazkodni kell a munkatársakhoz. Ez sok feszült pillanatot, kiélezett munkahelyi konfliktust eredményezhet, amihez ismét alkalmazkodnunk kell.

Megkönnyíthetjük a helyzetet, ha türelmesek vagyunk. Tudatosítsuk magunkban, hogy mindannyian szorongunk, mindannyian aggódunk, még ha nem is ugyanazok miatt a dolgok miatt. Ne feledjük, a szorongás egy ilyen helyzetekben természetes, ezért fontos megérteni és elfogadni a másikat. Ha nem sikerül elkerülni a konfrontálódást, a legjobb, ha a lehető legrövidebbre zárjuk a feszült helyzetet, és kivonjuk magunk.

Az otthoni munkavégzésnek megvoltak a maga előnyei és hátrányai, amikhez alkalmazkodtunk. Most itt az ideje újra visszatérni a munka világába. Ez is sikerülni fog. És ha mindehhez egy új szettre van szükséged, látogass el üzletközpontunkba, és kényeztesd magad kínálatunkból.