hello nyár

Tartsd a formád nyáron is – a sport mellett az étkezésre is figyelj

Annak a vágya, hogy egészségesen táplálkozzunk, mindannyiunkban benne él, ám a rohanó mindennapokban nem is olyan könnyű. Bár a szándék megvan, sokkal könnyebb csak futtában bekapni valamit, fáradtan hideget enni vagy gyorsétteremben ebédelni. Különösen igaz ez a nyári hónapokban, nagy melegekben vagy a nyaralás idején. Egészségesen étkezni mindenképpen kihívást jelenthet, ám nem feltétlenül lehetetlen. Nem is kellenek hozzá feltétlenül drasztikus változtatások. Van néhány tippünk:

Kerüld a feldolgozott ételeket
Nem kell feltétlenül divatos diétákkal kezdeni. Az is elég lehet, ha a feldolgozott ételeket, fagyasztott dolgokat, gyorsételeket kiiktatod az étrendedből. A feldolgozás során sok tápanyag és rost tűnik el a hozzávalókból, más, egészségtelen adalékanyagok viszont belekerülnek. Jobb, ha teljes értékű ételeket fogyasztasz, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat. Hiszen az a legegészségesebb, ha a lehető legtermészetesebb formában kerülnek eléd az ételek. 

Ne céltalanul vásárolj, készíts listát
Ahelyett, hogy céltalanul kóvályognál az élelmiszerboltban, azon gondolkodva, mit szeretnél enni a következő egy-két nap, inkább mielőtt vásárolni indulnál, ülj le, és előre találd ki a menüt, majd írd össze a hozzávalókat. A boltban csak a felírt dolgokat vedd meg, ez megakadályozza, hogy olyan egészségtelen ételeket vásárol, amikre valójában nincs szükséged.

Bónusztipp: ne menj éhesen az élelmiszerboltba, különben az összes harapnivalót megveszed.

Légy realista
Ha eldöntötted, hogy végre egészségesen táplálkozol, az nagyszerű elhatározás. Ám jobb, ha reális maradsz a céljaiddal és elvárásaiddal kapcsolatban. Ne akarj azonnal száz százalékosan megváltoztatni mindent. Időbe telhet, amíg alkalmazkodsz. Az egyensúly fontosabb, mint az, hogy minden tökéletes legyen. Tűzz ki kis célokat, csökkentsd az elvárásaid, és engedd meg magadnak, hogy a lehető legjobbat tedd (és edd) a saját körülményeid között. 

Tüntesd el azt, ami nem kell
Az egészségtelen ételek fogyasztását úgy a legkönnyebb befejezni, ha eltűnnek a környezetedből. Dobj ki minden zacskó chipset vagy sütit, amit nem szeretnél megenni, és inkább készíts egészséges ételeket. Legyen a hűtő tele gyümölcsökkel, zöldségekkel, joghurtokkal és egyéb tápláló ételekkel. Vásárolj egészséges harapnivalókat a kamrába. Ha a megfelelő ételeket találod otthon, akkor valószínűbb, hogy megfelelő ételeket fogod fogyasztani.

Változtass a főzéseden
Kedvenc ételeid úgy teheted azonnal egészségesebbé, ha az elkészítés módját megváltoztatod. A hagyományos sütés helyett használhatsz például légsütőt, ami kevesebb olajat és zsírt használ. Ha salátát fogyasztasz, válassz olajos és ecetes öntetet a krémes, bolti öntet helyett. Ha szendvicset készítesz, használj majonéz helyett avokádót. Ha vajjal főzöl, használj inkább egy kevés olivaolajat.

Egyél lassabban
A lassú étkezéstől gyorsabban érezheted azt, hogy jóllaktál, és ez általában kielégítőbb. Az egészséges táplálkozás nem csak az egészséges ételek fogyasztásáról szól, hanem a nagyobb adagkontrollról is. Amikor leülsz enni, próbálj minden zavaró tényező nélkül étkezni – ha ez nem lehetséges, legalább arra figyelj, hogy lassabban egyél.

Kerüld a cukros italokat
A cukros italok elhagyása az egyik első teendő. A szénsavas üdítők, a gyümölcslé és néhány turmix is tele vannak kalóriával és cukorral. A legjobb az ilyen italok fogyasztását csökkenteni, vagy teljesen elhagyni. Hordj inkább a táskádban vizet, például akkor is, ha az üzletközpontban válogatsz a kedvenc üzletedben. Ízesítheted egy kis citrommal vagy mentával is.

Legfontosabb az egyensúly
Az egészséges táplálkozás nem jelentheti azt, hogy meg kell fosztanod magad mindentől, amit szeretsz. Engedj nyugodtan meg magadnak néha egy fagylaltot, egy kis csokit és egyszer-egyszer még a pizza is belefér vacsorára. A legfontosabb az egyensúly.

Nyár van, ilyenkor kevésbé rendezett az életünk. Ennek ellenére megoldható az egészségesebb táplálkozás. Csak egy kis odafigyelés szükséges.