hello ötletek

Ünnepi készülődés kisgyerekkel

Az advent a várakozás, készülődés időszaka, ami különösen a gyerekeknek izgalmas. Bár mi felnőttek is igyekszünk megfogni és átérezni a karácsony szellemiségét, a gyerekek azok, akik igazán értékelik és élvezik ezeket a napokat, akik ezekből az emlékekből táplálkoznak majd felnőtt életük során.

A boldog várakozást mi is örömtelibbé tehetjük számukra, és egy kis kreativitással számtalan programot kitalálhatunk, amitől varázslatossá tehetjük a napokat, hogy aztán ezt a varázslatot majd ők is átadják a saját gyerekeiknek.

Hoztunk néhány ötletet, amit mindenki bevethet otthon:

Süssetek mézeskalácsot!
Még ha nem vagy igazán mestercukrász, ezt a tevékenységet akkor is mindenképpen be kell iktatni a mindennapokba, hiszen amellett, hogy ez egyike azoknak a karácsonyi tevékenységeknek, amik sok emléket idéznek fel, még remek illatokkal, finom ízekkel és rengeteg nevetéssel is megajándékozzák a családot. Attól függően, hogy a gyermek hány éves, segíthet a süti tésztájának elkészítésében vagy díszítésében. Válasszatok néhány ünnepi témájú süteményszaggatót, és induljon a mézeskalács szaggatás. Kicsit ducibb, mint kellene? Nincs feje a hóembernek? Rá se ránts! A lényeg úgyis a jókedv, a mézeskalács pedig ducin is pont ugyanolyan finom.

Készítsetek papírdíszeket!
Elő a fehér papírral és az ollóval! Készítsetek hóember vagy angyalkafűzért, hópelyheket, papírcsengőt. Némi hajtogatás, egy kis ragasztó, és a kreatív mintákból máris ünnepi dísz lesz az ajtóra vagy az ablakra. De akár a karácsonyfákra is készíthetünk díszeket, amiket aztán évről-évre elővehetünk, emlékezve a vidám pillanatokra.
Az internetről számtalan ötlet, sablon leszedhető, így igazán kreatív minták is készülhetnek.

Pattogtassatok kukoricát!
Nem csak enni! A kihűlt kukoricából remek füzér fűzhető, ami aztán díszítheti a fát, de a lakást is. Az olyan karácsonyi dekorációk elkészítése, amik mutatósak, tökéletesek a szép ünnepi emlékek létrehozásához. Egy ünnepi pattogatott kukoricafüzér elkészítéséhez nem kell más, mint egy madzag, egy tű, valamint friss pattogatott kukorica és esetleg valamilyen más bogyó.

A pattogatott kukoricán túl, fenyőtobozból is remek dekoráció készülhet. Egy délutáni séta alkalmával gyűjtsetek néhány szép darabot, és indulhat a kreatívkodás.

Karácsonyi mesék, karácsonyi dalok? Naná!
A sok remek program között jó olykor megpihenni, és egy kis finomsággal leülni a tv elé. Sok olyan klasszikus mese vagy film van, amit az évnek ebben a szakában érdemes megnézni. Jégvarázs vagy a Polár Express biztosan tetszeni fog a gyerekeknek, főleg, ha egy finom forró csoki társaságában élvezhetik.
A karácsonyi zenék sem maradhatnak el ebben az időszakban. Mert hát mikor máskor csendülne fel a Hull a pelyhes, ha nem ilyenkor?

A kinti programok se maradjanak el!
Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy esett a hó, építhet hóembert, csinálhat hóangyalt, vagy csak követheti a saját lábnyomait. Akinek van lehetősége, korcsolyázni vagy szánkózni is elmehet. Ám azoknak sem kell a lakásban gubbasztani, akiknél nincs hó. Ki lehet menni a karácsonyi vásárba, vagy csak sétálni egyet az utcán és számolni, hány ablak van feldíszítve. A karácsonyi fények mindenkit az ünnepre hangolnak, ha pedig még a hó is szikrázik, az semmihez sem fogható.

A számtalan közös pillanattól lesz szép a karácsony, a sok nevetéstől, a finom illatoktól. Egy közösen elkészített és elfogyasztott forró csoki, egy falat mézeskalács, egy csengő hangja, egy fényfűzér az ablakban mind-mind arra hivatott, hogy széppé tegyék az ünnepeket.

Teremtsünk hagyományokat gyermekeinknek, varázsoljuk széppé a karácsonyt! Hiszen az egészben az a legjobb, mikor együtt a család.