hello tavasz

A Föld napjának eredete

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját, a modern környezetvédelmi mozgalom 1970-es születésének évfordulóját.

Az első Föld napját megelőző évtizedekben az amerikaiak hatalmas mértékben szennyezték a levegőt. Az autók, az ipar, mind ontották a káros anyagot, alig törődve a törvényekkel vagy a rossz sajtó következményeivel. A levegőszennyezést a jólét szagaként fogadták el. 1970-ig nagyrészt figyelmen kívül hagyták a környezettel kapcsolatos aggályokat és azt, hogy a szennyezett környezet hogyan fenyegeti az emberi egészséget.

A változást feltételezhetően Rachel Carson Néma tavasz című bestsellere indította el, amit 24 országban több mint 500 000 példányban adtak el. Felismerte és világgá kiáltotta, hogy növényvédő szereink felelőtlen használatával szennyezzük környezetünket és ezzel lassan saját magunkat is megmérgezzük. Felhívta a lakosság figyelmét az élő szervezetek, a környezet és a szennyezés összefüggésére.

Carson könyve indította el az ember és a természet viszonyának megváltozását, és hozta létre a környezettudatos közvéleményt.

Az első Föld napján, 1970. április 22-én, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 20 millió amerikai, akkoriban az Egyesült Államok teljes népességének 10% -a ment az utcákra, parkokba és aulákba, hogy demonstráljanak a 150 éves ipari fejlődés következményei ellen, hogy felemeljék szavukat a természetért.

Az esemény jelentős volt, nem maradt következmények nélkül.

1970 végére elfogadták az első környezetvédelmi törvényeket. Két évvel később a kongresszus elfogadta a tiszta vízről szóló törvényt. Egy évvel ezután a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt és a szövetségi rovarirtó, gombaölő és rágcsálóirtó törvényt. Fontos változások voltak ezek. A szigorú törvények megszületésével fajok százai menekültek meg a kihalástól, emberek milliói pedig a betegségektől vagy még rosszabbtól. A törvényeknek köszönhetően több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1990-ben a Föld napja világmozgalommá vált

1990 közeledtével a környezetvédelmi vezetők egy csoportja megkereste Denis Hayest, hogy szervezzen ismét egy újabb nagy kampányt a bolygó számára. Ekkorra már Hayes és barátai Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot 1989-ben, ahonnan igyekeztek mozgósítani az egész világot. Hónapokon keresztül küldözgettek hírleveleket a világ minden országába. El akarták érni, hogy április 22-én a lehető legtöbb helyen ünnepeljék meg a Föld napját.

A Föld napja ezúttal globálissá vált, 200 millió embert mozgósított 141 országban. Különféle programokkal, rendezvényekkel ünnepelték meg április 22-ét. A környezetet érintő kérdések ekkor a világ színterére emelkedtek.

Hazánk is az elsők között csatlakozott a Föld napja mozgalomhoz. Megalakult a Föld Napja Alapítvány, valamint létrejött egy hírközpont, ahonnan a Föld napja eseményeit hangolták össze. Összefogott hazánk lakossága, falvakból és városokból egyaránt jelentkeztek a mozgalom felhívására.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Fontos jelmondat ez, a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Szerencsére nem is marad hatástalan. A világban és hazánkban egyaránt egyre többen és többen érzik úgy, hogy tenni kell valamit a bolygónkért, hogy egy ember is számít.

Április 22. a Föld napja. Változtassunk egy picit mi is a világon!