TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Készülj a melegre – kihagyhatatlan bőrápoló rutinok a szép, ragyogó bőrért

Néhány hónapja még arra kellett odafigyelnünk, hogyan óvjuk és ápoljuk a bőrünket a hidegben, most pedig már a nyár berobbanásának kapujában arra érdemes koncentrálnunk, hogyan gondoskodjunk bőrünkről a melegben, hogyan gondozzuk, hogy szép és ragyogó legyen.

A páratartalom, az erős napsugarak és a szabadtéri tevékenységek változásai természetesen szükségessé teszik a bőrápolási rutin megváltoztatását.

Hogyan készítsük fel arcunkat az előttünk álló melegebb napokra? Hoztunk néhány fontos tippet:

Először is tegyünk rendet az eszközeink között!

Ahogy a ház takarítására, úgy az eszközök rendben tartására is nagy szükség van. Ilyenkor tavasszal mindenképpen érdemes felfrissíteni, átnézni bőrápoló eszközeinket. Tisztítsuk meg és/vagy cseréljük ki a törlőkendőket, szivacsokat, sminkkeféket és applikátorokat, ezek ugyanis nagyszerű táptalajok a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák számára, irritálják a bőrünket, és hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Selejtezzünk le mindent, aminek lejárt a szavatossági ideje. 

Fontos a bőr radírozása!

A hámlasztás fontos ahhoz, hogy a bőrünk fiatalos megjelenésű legyen, hiszen ha az elhalt hámsejtek felhalmozódnak, a bőr fénytelenné és kevésbé hidratálttá válik. A hámlasztás azonban fokozza a hidratálók felszívódását és javítja az arcbőr kinézetét.

Télen javasoltuk, hogy kevesebbet hámlasszunk, hogy ne tegyük ki bőrünket a kelleténél több dörzsölésnek, és ne szárítsuk ki jobban a bőrt, mint ahogy az időjárás teszi. Ám a tavasz és nyár beköszöntével, ahogy melegszik az idő és nő a páratartalom, újra szükséges a rendszeres hámlasztás. A tavasz a legjobb idő arra, hogy visszatérjünk a bőr radírozásához, és ragyogóvá tegyük a téli fakó bőrt.

Ilyenkor már nem csak a fizikai hámlasztást, de a kémiai hámlasztást is visszavezethetjük a heti rutinba. A kémiai hámlasztás különösen jó ilyenkor tavasszal, mert gyorsan hámlaszt, és jól beindítja a kollagéntermelést.

Túlzásba természetesen nem kell esni, a heti kétszeri hámlasztás tökéletes.

Váltsunk könnyű hidratálóra

Míg a nehéz krémek isteni ajándéknak tűnnek a száraz téli bőr számára, a ragacsos, izzadt arcbőrrel már más a helyzet. A télen használt krémeket így nyugodtan tegyük el, ezek helyett az üzletközpontunk drogériájában keressünk a melegebb hónapokra való, könnyű hidratáló krémet. A könnyebb hidratálókrémek nedvesítőszereket és bőrpuhítókat tartalmaznak, melyek használatával a bőr sokkal jobban érzi magát. A gél alapú formulák különösen jók, mert gyorsan felszívódnak, miközben védik a bőrt.

Természetesen hidratálás előtt mindig tisztítsuk meg az arcot, hiszen nem túl jó krémet vinni egy szennyezett felületre. Kenjük be az arcot, fület, nyakat és mellkast. Ha megfelelően hidratáljuk a bőrt, a ráncok lényegesen lassabban jelennek meg.

Fényvédő használata KÖTELEZŐ

Semmi sem öregíti gyorsabban, mint a nap! Ez örök érvényű igazság. Ezért minden alkalommal, amikor kimegyünk az utcára, használjunk fényvédő krémet. Akkor is, ha csak sétálunk egy kicsit a napsütésben.

Az antioxidánsokról sem szabad megfeledkezni

Ha hisszük, ha nem, az antioxidánsoknak nem csak az étkezésben, de a bőrápolásban is fontos szerepe van. Ma már különösen hatékony bőrvédő összetevőknek számítanak.

Senki sem szereti a pigmentfoltokat, különösen, ha napfény okozta (a napfoltokat köztudottan nehéz eltüntetni). Az antioxidánsokat egész évben lehet és kell használni, de a tavaszi és nyári hónapokban különösen hasznosak abban, hogy a napsugárzás okozta károkat elkerüljük. Amikor a bőr ki van téve a nap UV-sugárzásának, szabad gyökök képződnek, amik károsíthatják a DNS-t, és felgyorsíthatják a kollagén és az elasztin lebomlását. Az antioxidánsok, például a C-vitamin stabilizálják a szabad gyököket és csökkentik a nap által okozott károkat.

A gyönyörű bőr épp olyan fontos, mint egy szép ruha. Öltöztet. Éppen ezért nem szabad elhanyagolnunk sem télen, sem nyáron. Ahogy az évszakok változnak, úgy kell változtatnunk bőrápolási rutinunkon, hogy minden nap csodás megjelenéssel, káprázatos, fiatal bőrrel tündökölhessünk.