TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Kirándulni mentek? Ezekre figyelj!

Ahogy itt a jó idő, egyre többször döntünk úgy, hogy családi programként kirándulni megyünk. Ezek általában nagyszerű kalandok, de jó is így. Ki mondta, hogy egy sétának unalmasnak kell lennie?

Ha tudatosan és jól felkészülünk, és a megfelelő dolgokat pakoljuk be a hátizsákunkba egy normál sétát is izgalmas kalanddá változtathatunk. 

És, hogy mit érdemes becsomagolni, ha családi sétára indulunk? Igazából nem kell semmi nagy dologra gondolni. Nincs szükség drága felszerelésre. A legtöbb dolog, ami ahhoz kell, hogy felfedezzük a természetet a gyerekekkel, valószínűleg megtalálható otthon, például a konyhaszekrényben! 

Szerencsére a természet rengeteg varázslatos eszközt biztosít a szabadtéri játékhoz: leveleket, tollakat, botokat, kavicsokat. Egy kis fantáziával igazi kalanddá válhat a séta, mindegy, hogy rövidebb vagy hosszabb távot akarunk megtenni.

Ha a hátizsák jól van becsomagolva, semmire nem lesz gondunk. De mi kerüljön a táskába?

Válasszunk megfelelő méretű hátizsákot, akkorát, hogy kényelmesen elférjenek benne a vinni kívánt dolgaink. Jó ha a zsák vízhatlan, hogy akkor se legyen gond, ha elkapna minket egy futó zápor.

Mindenképpen fontos a megfelelő mennyiségű folyadék. Lehetőleg vizet vigyünk magunkkal, hiszen az nem csak ivásra, de ha kell, kezet mosni is megfelelő lehet. Persze a gyerekek jobban szereti a cukros üdítőket, ám ezek nem oltják olyan hatékonyan a szomjat. Alternatív megoldásként szuper lehet a limonádé vagy az ízesített víz is.

Mivel a gyerekek nagyon sokat isznak, kis hátizsákban akár ők maguk is cipelhetnek maguknak plusz folyadékot.

Természetesen a nasi sem maradhat otthon. Ha hosszú túrára megyünk, jó, ha szendvicsek is vannak nálunk, ha csak rövidebb kirándulást teszünk, egy kis ropi, snack, aszalt gyümölcs, gabonaszelet, vagy gerezdekre vágott alma igazán jó szolgálatot tehet. A legpraktikusabb, ha olyan dolgokat szedünk össze, amiktől nem lesz nagyon szomjas a gyermek. A ragacsos cukros édességek inkább maradjanak otthon.

Tisztálkodásra alkalmas dolgok is kerüljenek a zsákba. Nedves törlőkendő, folyékony antibakteriális gél, zsebkendő, víz mindig szükséges lehet. Evés előtt és után, esés után, mosdó használatakor jó szolgálatot tesz, ha van, amiben megtörölhetjük a kezünk. Az üzletközpont drogériájában praktikus mini csomagokat is találunk ezekből, így nem kell a nagy, családi kiszerelést magunkkal vinnünk.

Nyári kirándulásokra mindenképpen fontos készülni napvédelemre is, így nem hiányozhat a naptej a pakkból. Ezzel akár többször is lekenhetjük az arcot, kezet.

Ugyancsak fontos a kullancsok, szúnyogok elleni védelem. Rovarriasztóval – amit a drogériában szintén beszerezhetünk – érdemes már induláskor lekezelni magunk, aztán a túra során újra, ha szükséges.

Kalap, kendő jó szolgálatot tehet a nap ellen, egy váltás ruha pedig jól jöhet váratlan balesetekre. Ez utóbbi leginkább a kicsi gyerekek esetében szükségszerű, akikkel még több dolog történhet, ami ruhacserét kíván.

És amik igazi kalandtúrává varázsolják a kirándulást:

Ha szeretnénk egy kicsit többet kihozni a sétából, becsomagolhatunk néhány szórakoztató, extra holmit, amik némi képzelőerővel együtt kalandossá tehetik még akár a városi sétát is.

Nagyító: Apróság, de nagy csodát ígér! Talán nincs is olyan gyerek, aki nem fedezi fel szívesen a világot más perspektívából. A nagyító tökéletes a bogárvadászathoz, a virágok alaposabb szemrevételezéséhez.

Stopper: Vigyázz! kész! Rajt! Versenyezni mindig jó móka.

Vödör vagy bármilyen más gyűjtögetésre alkalmas edény is jó szolgálatot tehet egy séta során. Csak egy kis apróság, de hosszú méterekre lekötheti a csemetéket.

Kis fényképezőgép: A fotózás nem csak a nagyok, de a kicsik játéka is. Ők is szeretnek érdekes dolgokra fókuszálni és kattogtatni. Egy olcsóbb fényképezőgép, vagy egy már nem használt telefon tökéletes erre a célra. Séta után érdemes megnézni a képeket – a gyerekek sokszor érdekes, számunkra láthatatlan dolgokat is észrevesznek.

Kirándulni jó! Okosan felkészülve kisgyermekekkel is élvezhető és boldog pillanatokat tölthetünk együtt a szabadban. Nincs más teendő, mint beszerezni a szükséges dolgokat, és elindulni.

Kalandra fel!