TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Kutyafuttában étkezel? 5 étel, ami segít, hogy a szervezeted tolerálja a rendszertelen étkezést

Ahogy a tanév elkezdődik, hirtelen felgyorsul az élet. A gyerekek még csak-csak rendszeresen esznek, hiszen a tanintézményekben a menzán reggel-délben-délután zajlanak étkezések, ám a nagyobbak, akik már nem esznek az iskolában, vagy az ide-oda rohangáló szülők, akik nem győznek logisztikázni az otthon, az iskola, a különböző foglalkozások és a munkahely között, bizony gyakran nem jutnak se meleg ételhez, se rendszeres étkezéshez.

Ezt pedig egy idő után a szervezet, és a bélrendszer nem tolerálja. Az emésztési problémák, mint például a gázképződés, a székrekedés és a hasmenés milliókat érintenek.

Bizonyos ételeket fogyasztva elérhetjük, hogy a gyomrunk és az emésztésünk egészségesebb legyen, és a szervezetünk jobban tolerálja rohanó életmódunk és rendszertelen étkezésünk.

Kefír

A kefír egy fermentált tejital, a tej erjesztésével készül, és több probiotikumot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt. Kutatások kimutatták, hogy javítja a laktóz emésztését, csökkenti a gyulladást és javítja a csontok egészségét. Erős probiotikus tulajdonsággal rendelkezik, ami jótékony hatással vannak a bélflórára, valamint gazdag kalciumforrás.

Iható önmagában, de aki nem szereti az ízét, használhatja turmixokba, levesekbe, salátákhoz is.

Árpa

Az árpa már az ókorban is alapélelmiszer volt. Prebiotikus gabona, ami béta-glükánt tartalmaz, egy oldható rostot, ami elősegíti az egészséges baktériumok növekedését az emésztőrendszerben. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns hatású, vírusölő, kolesz­terincsökkentő, és a gyomrot is nyugtatja. Mivel prebiotikus gabona, az árpa csökkenti a gyulladást és megelőzi a székrekedést.

Sokféle formában könnyen beszerezhető, hiszen kapható árpadara, pehely és liszt is. Hozzáadhatjuk az étrendünkhöz önmagában fogyasztva a rizs helyettesítőjeként, vagy hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez vagy salátákhoz. Süthetünk árpaliszttel is, vagy zab helyett használhatunk árpapelyhet reggeli zabkásaként.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy erjesztett, finomra vágott fejes káposzta, ami szintén tartalmaz probiotikumokat, rostot, vitaminokat (kiemelten sok benne a C-vitamin) és ásványi anyagokat. Probiotikumai segítenek a szervezetnek könnyebben felszívni a tápanyagokat, ezért táplálóbb, mint a nyers káposzta vagy a káposztasaláta.

A savanyú káposzta jótékony hatással van a bélrendszerre, véd a fertőzéstől, méreganyagoktól és káros baktériumoktól.

Örök kedvenc, ami számtalan módon fogyasztható: főzve, rakottan, párolva, salátába, levesnek, de egyesek nyersen is szívesen fogyasztják.

Kovász

A jelenleg nagyon divatos kovászos kenyér jobban, könnyebben emészthető, mint a hagyományos kenyér, és energiája lassan szabadul fel. Nagy előnye, hogy támogatja a bélrendszer egészségét, hiszen minden hasznos vegyületet tartalmaz: polifenolokat, rostokat, prebiotikumokat és probiotikumokat és más hasznos vegyületeket. Ezek pedig pozitívan hatnak a bélrendszerre, és fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

Banán

A természet egyik legkényelmesebb és legegészségesebb falatja, a banán. Az egyik legjobb élelmiszer az emésztésünk szempontjából, mert a benne lévő szénhidrátok könnyen lebomlanak. Fogyaszthatjuk gyomorpanaszok, például hányás és hasmenés esetén is, és segítségével pótolhatjuk az elveszett elektrolitokat is a szervezetünkbe. A banán gazdag forrása a probiotikumoknak, ezzel segítik a jó baktériumok növekedését az emésztőrendszerben, ami végső soron segíti az emésztést. A banán tele van rostokkal, és egészséges ásványi anyagokat is tartalmaz.